Discul de vinil, privit la microscop, pare o tehnologie ciudată și fascinantă [VIDEO]

de: Răzvan Băltărețu
23 06. 2015

Dacă te-ai născut în anii ’80, cu siguranță ai folosit un pick-up. Dacă te-ai născut în anii ’90 sau 2000, cu siguranță ai folosit un CD sau DVD. Dacă te naști acum, nu mai contează, astea sunt tehnologii vechi. Iată însă cum arată privite la microscop.

Încă mai există oameni care apreciază muzica de pe vinil. În parte e vorba de nostalgie, în parte e vorba de calitatea pe care o are analogul și pe care digitalul n-o reproduce decât cu costuri mari sau cu echipamente care ocupă prea mult spațiu. Vinilul încă mai este popular printre acești fani și printre DJ, dar noi ceilalți l-am uitat, cum se întâmplă cu CD-ul.

[related]

Pe vremuri, stocarea se făcea pe discuri ca CD-ul, DVD-ul sau, mai nou, Blu-ray-ul. Acum, folosim stick-uri USB sau direct în cloud. Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată un astfel de disc la nivel microscopic, Applied Science are răspuns la această curiozitate printr-un videoclip publicat pe YouTube.

În timp ce vinilul are șanțuri ale căror tipar duc la generarea sunetului, în CD și DVD sunt doar șanturi concentrice pe care sunt înscrise datele și care pot fi citite doar pe un suport corespunzător. CD-ul are aproape trei decenii de când a fost inventat, iar urmașul său este în industria de entertainment, prin filme și jocuri, și se numește Blu-ray. Dintre toate cele trei discuri, vinilul este încă cel mai longeviv.

GIF animat publicat de Sploid.